LI, IG, FB och Snap – vad är det egentligen?

Att LI, IG, FB och Snap är förkortningar på olika sociala medieplattformar vet du nog redan, men vad står de för och hur används de?

Vad innebär egentligen begreppet sociala medier?

Det är en enkel form av online-communities ; en plats där människor kan byta åsikter och dela filter med varandra. Inte sällan med gemensamma intressen och hobbies etc. Vissa personer använder sig av en pseudonym istället för sin riktiga identitet.

De allra flesta går med och använder sig av olika communitys för att följa uppdateringar som rör ett eller flera intresseområden, som exempelvis mode och trender, inredning, skönhet, hud- och hårvård, fastigheter, mat, dryck, DIY-projekt, utbildning med mera.

Att starta en grupp

För att starta eller bli medlem i exempelvis en Facebook-grupp, kan man antingen bli administratör eller vara en person som ansöker om medlemskap. En grupp kan ha en eller flera administratörer, ofta förkortat till admin, som är den/de som ser till att hålla reglerna uppdaterade, godkänner medlemsansökningar, raderar gamla inlägg/annonser och så vidare.

Ofta finns också en så kallad moderator som har rätt att radera inlägg som anses olämpliga, eller som direkt strider mot gruppens regler och riktlinjer.

I en grupp kan man följa medlemmarnas statusuppdateringar, titta på bilder, gilla och/eller kommentera inlägg, skicka födelsedagshälsningar och mycket mer. Med hjälp av smarta mobiler publiceras bilder och annat snabbt och enkelt, antingen officiellt alternativt i ett direktmeddelande till en eller ett par utvalda personer.

Vanliga sociala plattformar

 • Facebook – en community med fokus på att hålla kontakt med vänner, släkt och familj
 • Linkedin – en plattform med fokus på yrkesinriktat nätverkande
 • Myheritage – en plattform med fokus på släktforskning
 • Blogg – plattformar som gör det möjligt att föra elektronisk dagbok/loggbok
 • Mikroblogg – som en blogg fast i kortare format med fokus på skrivande i realtid (ex.Twitter)
 • Vlogg – en videoblogg med fokus på publicering av film (ex. Youtube)
 • Wiki – hawaiiska för snabb vilket kännetecknar en wiki, som har fokus på gemensamt skapande av innehåll genom “collaborative websites” och communities.
 • RSS – står för Really Simple Syndication, även kallat RSS-flöde, och har fokus på att publicera blogginlägg, nyheter, ljud och bild i standardiserat format.
 • Instagram – ett internetforum med fokus på bildpublicering med möjlighet att följa, få likes, kommentera och samarbeta med likasinnade samt få inspiration och uppslag till den egna verksamheten.
 • SnapChat – en mobilapplikation, eller app, för iOS och Android-telefoner med fokus på foto- och multimediahantering/delning.
 • What´s App – en app som tillåter gratis meddelandehantering via telefonens internetanslutning.
 • Pinterest – en webbtjänst med fokus på uppladdning och organisering av bilder via digitala anslagstavlor, så kallade pinboards, som även går att dela till andra webbplatser på nätet.

Sedan finns det en rad olika mobilapplikationer, eller

appar som på olika sätt kan underlätta och underhålla oss i vardagen. Det går att lära sig nya språk, sköta en farm, byta frisyr, inreda olika rum, lära sig olika dansstilar, träna, gå ner i vikt…