Är det lönsamt att annonsera online?

Det är vanligt förekommande bland företag idag att annonsera via digitala kanaler. Sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn används flitigt för det som med ett samlat begrepp kallas för digital marknadsföring.

En av fördelarna med att annonsera i sociala medier är att du enkelt och snabbt kan nå en specifik mål/kundgrupp. Oavsett syfte och mål är det enkelt och smidigt att hitta nya kunder/besökare till företagets hemsida, Facebooksida, Instagram och så vidare.

Annonsering online

Du har med all sannolikhet hört talas om begreppet online-annonsering eller “paid ads”. Det finns olika sätt att marknadsföra och annonsera digitalt. Till de vanligaste sätten hör SEM, PPC och CPM:

  • SEM står för Search Engine Marketing, som direkt översatt skulle kunna bli “betald sökmotormarknadsföring”. Det handlar helt enkelt om onlineannonsering via inköpt trafik; numer en miljardindustri.
  • PPC står för Pay Per Click, som direkt översatt till svenska betyder “betala per klick”. Även detta är en form av onlineannonsering som innebär att du endast betalar för faktisk trafik till webbplatsen. Väl optimerade kampanjer kan vara mycket effektiva, både när det gäller omkostnader och trafik in.
  • CPM står för Cost Per Thousand, vilken kan översättas med “kostnad per tusen (visningar)”. Detta är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att annonsera, eftersom du endast betalar för ett specifikt antal visningar.

Sökordsannonsering

Med så kallad sökordsannonsering, även kallat sponsrade länkar eller helt enkelt betald reklam betalar du för att en sökmotor ska visa din hemsida/din annons högt upp i sökresultatet. Att annonsera online kan vara ett utmärkt komplement till den vanliga sökmotoroptimeringen (SEO), eftersom en sådan kräver mycket jobb och tid för att ge goda resultat.

Det är viktigt att komma ihåg att ovanstående marknadsföringsmetoder endast handlar om hyrd annonsering. Och vad innebär det? Jo, när pengarna är slut är också annonseringen slut. Det gäller alltså att hålla koll på alla olika kampanjer och kanaler.

Fördelar

En av fördelarna med betald annonsering är att du själv kan välja de sökord du önskar för att nå en specifik målgrupp. Det kan ske helt utifrån dina egna preferenser och du betalar endast för faktisk trafik.

En annan fördel är att det också finns möjlighet att rikta företagets reklamkampanjer till en specifik bransch och/eller yrkesroll, för att få mer exakta träffar av särskilda mål- och kundgrupper.

Nackdelar

En av nackdelarna med onlineannonsering är de tidskrävande sökordsanalyser som bör göras regelbundet och inför varje annonseringstillfälle. Det tar också tid att hålla sig uppdaterad kring användarnas och konkurrenternas förehavanden.

En annan nackdel är att vissa sociala kanaler tar mycket betalt för att generera trafik. Det krävs därför tid för att jämföra priser och villkor, samt för att göra en noggrann budget.

Sökmotorer

Sökordsmarknadsföring har ökat kraftigt de senaste åren, och nästan varannan konsument använder sig av en sökmotor när de ska köpa en tjänst eller vara. Det finns ett flertal sökmotorer, eller söktjänster som det också kallas.

Några av de största och mest kända är Google, Yahoo, Bing och Firefox. Med hjälp av noggrann sökmotoroptimering går det att öka omsättningen rejält. Det är också känt att annonser som syns bland topp 10 i ett sökresultat generellt uppfattas som mer tillförlitliga än övriga annonser.